Om pitching

Om byråpitcher, eksperter som vet best, rørleggeranalogier og innkjøpskompetanse.

Debatten går, nok en gang. Ikke er den ny, og ikke kommer det til å være siste gang debatten går heller. Temaet er denne gang trigget av to nylig utlyste byråkonkurranser. Som nok en gang belyser at det vi i bransjen har adressert regelmessig ikke er løst. Byråkonkurranser er krevende. Jeg vet heller ikke om diskusjonen blir så mye bedre av et litt ensidig ordskifte, riktignok på LinkedIn, men Kampanje drar jo saken klokelig tilbake inn bak betalingsmuren.

ANFO representerer hele spekteret av kunder. Noen er imponerende flinke til det aller meste. Andre ikke fullt så gode. Noen er veldig gode innkjøpere, andre ikke fullt så flinke. Mange behandler sine venner i byråene med stor respekt, andre har nok noe mer å gå på her. Slik er det hos våre medlemmer og slik er det også på byråsiden. Vi er forskjellige, på godt og vondt! 

ANFO valgte i sin tid å etablere Elect som siden har blitt til Byråvalg. Kall det gjerne vår tilnærming til å løse en utfordring i bransjen. Det gjorde vi sammen med Teft. Fordi ingen kjenner dette markedet bedre enn summen av ANFO og Teft. Hvorfor skal da andre bistå i disse prosessene enn de som kan markedet best? Vi synes den gang, og det mener vi fortsatt, at for omfattende byråprosesser ikke er veien å gå. Vi synes det er viktigere at våre byråforbindelser bruker eventuell overskuddskapasitet til eksisterende kunder enn på kunder de mest sannsynlig ikke får. Det er vår mening, og den deler vi med veldig mange av våre medlemmer, og sannsynligvis de fleste byråer. Men helt sikkert ikke alle.

Vi heier på at samarbeidspartnere skal behandles respektfullt. Selvsagt gjør vi det! Byråvalg-modellen er tuftet på gode prosesser, leveranser som står i forhold til den mulige oppsiden, transparens og gjensidig respekt. Kundene er forøyde og involverte byråer, både vinnere og tapere er fornøyde. Men selv om dette er modellen vi anbefaler har vi selvsagt respekt for at noen kunder gjør ting annerledes. Det er jo gjerne slik at det ikke kun er en oppskrift som virker. Noen ganger er det også grunner til at ting blir som det blir. 

Respekt går også begge veier. Å hevde at det norske markedet generelt mangler kompetanse om kjøp av byråtjenester, slik noen i litt vel spissformulert konkluderer med i denne debatten, er en ganske tabloid påstand. Det er både usant, nedlatende og respektløst. Vi har sans for engasjementet, men tror nok en litt annen tilnærming vil være et mer løsningsorientert grep. 

Debatten er viktig. Og vanskelig. Byråvalg og ANFO vil derfor invitere til et møte med dette temaet på agendaen ganske raskt.

Følg med!

Del dette innlegget: