Datatransfer_Schrems2

Personverndata, Schrems 2 og Privacy Shield

Personvern har de senere årene blitt noe vi alle må forholde oss til aktivt og bevisst og GDPR har vært på alles lepper nå i flere år. Som en konsekvens av nettopp dette fokuset dukker det også opp både aktivister og EU dommer med store konsekvenser.

Hørt om Schrems 2? Eller Privacy Shield?

Schrems, eller Max Schrems som han heter er en østerisk personvernaktivist. Tallet 2 indikerer at den gode Max er en gjenganger i EU domstolene.

Kort fortalt; Schrems 2 betyr at Privacy Shield avtalen mellom EU og USA ikke lenger kan brukes. Denne avtalen regulerte frem til i sommer, da Schrems 2 dommen gjorde den ugyldig, overføring av personverndata mellom EU og USA. Max Schrems krevde at overføringer av personvernopplysninger mellom Facebook Irland og Facebook i USA måtte stoppes. Og han fikk medhold. I praksis betyr dette nå at mer eller mindre alt vi gjør av digital markedsføring som involverer amerikanske servere i aller beste fall er i grenseland. For amerikanske servere er relativt sentrale med store deler av AdTech bransjen og de store globale plattformene som Facebook, Google, Snapchat osv. Uten gode løsninger, som vi er ganske sikker på vil komme, ser fremtiden ganske mørk ut for moderne målrettet digital markedsføring.

ANFO er på saken.

Vi har allerede diskutert vår tilnærming til dette i et mindre utvalg bestående av noen spesielt fremoverlente medlemmer, AdTech- og MarTech-spesialister og jurister. Vi vil fremover ha tematikken med oss i nettverksmøter, på konferanser og i media. Vi har selvsagt også dialog med Datatilsynet i Norge.

Er du medlem og har lyst å engasjere deg litt spesielt i dette temaet? Ta kontakt med enten Carsten@anfo.no eller Jan.Morten@anfo.no i ANFO.

På Den Store Annonsørdagen den 8. oktober får du høre mer om konsekvensene av Schrems 2. Dommen får betydning for stort sett all bruk av AdTech, men også for kjøp av Google og Facebooktjenester eller bruk av pixels og cookies. På DSAD-scenen vil vi høre advokat Vebjørn Søndersrød beskrive dommen, risikoen for annonsører og byråer, og hvilken betydning dommen får på kort og mellomlang sikt.

Del dette innlegget: