Det er kvartalstall rapporteringstid

Et skråblikk på gigantenes rapporterte kvartalstall av Jan Morten Drange.

Det er rart med det, enkelte hendelser som tidligere ble forbigått i stillhet får nå en helt annen oppmerksomhet. For meg gjelder dette blant annet når de store, globale gigantene rapporterer sine kvartalstall. Kanskje ikke så rart når 3 av disse står for 50% av verdens reklame/mediemarked. La det også være sagt med en gang. Alle er fortsatt giganter, resultatene er «gode» og det er fortsatt vekst. Mest sannsynlig er det også vekst nok til å befeste posisjonene. Foreløpig! 

Først ut med Q3 resultatene var Alphabet/Google. Omsetningen siste kvartal var 69 milliarder USD. Opp 6% fra tilsvarende periode i fjor. Overskuddet i samme periode var 16,2 milliarder USD eller en margin på 20%. Men lavere enn fjoråret og lavere enn markedets forventninger. Det ses også på responsen i aksjemarkedet.

Microsoft som også inneholder LinkedIn og annonseplattform/teknologien Xandr er også ute med ferske tall. Med avvikende regnskapsår er det Q1 som rapporteres. Omsetningen i kvartalet er 50,1 milliarder USD. Opp fra 37,2 milliarder USD fra forrige år. Bunnlinjen er ganske hyggelig med et resultat på 17,6 milliarder USD. Her er det fortsatt en meget fin vekst både på topp- og bunnlinje. Ikke minst overgår resultatene markedets forventninger. Microsoft har «alltid» vært der. Vi har nok også sett på den som den litt trauste slektningen i gigantfamilien. Det er det ingen grunn til. 

Amazon opplevde en ekstrem vekst under pandemien. Omsetningen for Q3 viser 127,1 milliarder USD. Opp 15% fra året før. Resultatet for Q3 er 2,5 milliarder etter to kvartaler med underskudd. Dette er en halvering fra fjoråret. Amazon er fortsatt vesentlig større enn før pandemien. I lys av at Q4 er Amazons viktigste kvartal bekymrer en lavere veksttakt analytikerne. Det er iverksatt betydelige kostnadskutt i form av nedbemanning og stenging av lagre.

Verdens største selskap målt i markedsverdi, Apple, faller mindre på børsen enn andre teknologiaktører. Omsetningen i Q3 ender på 90,15 milliarder UDS. Opp 8% fra fjoråret. Dette er noe laverenn enn markedets forventninger. Resultatet i Q3 viser 24,9 milliarder USD. Det må fortsatt kunne defineres som ganske bra!

Meta med flaggskipet Facebook sliter både med kjernevirksomheten som er annonsesalg, konkurrenten Tik Tok og konsekvenser av Apples nye personvernregime. Omsetningen for Q3 endte på 27,7 milliarder USD. Ned 4% fra 29 milliarder USD i fjor. Driftsresultatet i perioden halveres til 5,6 milliarder USD. Aksjen har rast i år og fortsatte med det etter resultatfremleggelsen.

Som en liten kuriositet; vår egen lokale gigant Schibsted har også lagt frem sine Q3 tall. Omsetningen er svakt opp til 3,67 milliarder NOK. Tilsvarende for fjoråret var 3,67 milliarder NOK. Justert EBITDA for kvartalet var 655 millioner NOK. Ned 15% fra fjorårets 769 millioner NOK. Totalt sett noe bedre enn markedets forventninger. Selskapet brukte anledningen til å justere ned forventningene til året. 

Gigantene er med andre ord fortsatt giganter. Resultater både på topp og bunnlinjer ville for mange andre virksomheter vært nok til å utløse jubelbrøl. I den digitale gigant økonomien er det i enda større grad enn i andre markeder markedets forventninger og fremtidstro som avgjør. Denne troen er nok noe på retur. Reaksjonene i markedet etter siste resultatfremleggelser varierer med andre ord.

Hvordan utviklingen blir fremover er det ingen som vet. Vel, noe vet vi. Tik Tok vil ta betydelig større plass. Vi er vel få som tror at Twitter noen gang kommer til å blande seg inn. I denne gjengen, men med Elon Musk som eier kan vi iallfall være sikker på at det blir både støy og oppmerksomhet rundt denne plattformen også.

Del dette innlegget: