JMD_2019_1024x500

Folkens jeg kommer med nyheter – jeg må be om absolutt stillhet!

La det være sagt med en gang. Covid-19 pandemien har akselerert den digitale transformasjonen vi har hørt om i en årrekke. Selv ikke den mest ekspansive trendforsker eller innovasjonsdirektør kunne gjort dette bedre. Nå vet vi hva disruption er!

Fjoråret var i beste fall spesielt men det hadde sine gode sider også. Ikke minst har vi sett hva vi kan få til når vi må. Eller kanskje mer presist fordi vi må. Det å ikke jobbe fra kontoret var kanskje noe av det enkleste, for de av oss som har en virksomhet og roller hvor det er naturlig. I Norge var vi heller ikke ukjent med å jobbe hjemmefra. Vi har et arbeidsliv hvor en verdi som tillit står sterkt. Og ikke minst har vi en infrastruktur som gjorde dette ganske lett. Det var langt fra situasjonen i alle land vi liker å sammenligne oss med.

Vi vet at mye kommer til å være annerledes fremover. Et spørsmål som fortsatt henger litt i luften er kontoret i forhold til hjemmekontoret. Jeg registrerer at ekspertisen er noe delt. Jeg tror fortsatt at de aller fleste ønsker å møte kolleger og forbindelser, også fysisk. Ikke nødvendigvis daglig, men iallfall ikke aldri! Vi kommer til å reise, i forretningssammenheng helt sikkert mindre, men vi kommer til å møtes på konferanser og på bransjetreff også i fremtiden. Vi kommer til å ta en øl etter jobben. Og den tiden hvor vi synes det var greit med en digital fredagspils er over!

En enten eller tilværelse tror ikke jeg på. Vi må gjøre det som skal til for å nå våre forretningsmessige målsettinger og søke å balansere dette med privatlivets utfordringer så godt som mulig. Mange av oss ønsker å ha kontoret som en base hvor vi møtes. Om det er daglig eller bare regelmessig er opp til den enkelte arbeidsplass.

Jeg får mye e-post. Og mange av disse e-postene får jeg helt uten å ha bedt om dem! Jeg registrerer nå fra flere av disse utsendelsene at «Hvordan vi skal jobbe hjemmefra og hvordan hjemmekontoret skal se ut» i økende grad blir et tema flere rådgivere setter på agendaen og på kurskalenderen.

Folkens jeg kommer med nyheter jeg må be om absolutt stillhet (1). Pass på!

Nå er det viktig å ikke gå i «Keiserens nye klær» fellen. Dette er da ikke så veldig vanskelig. Vi har infrastrukturen, vi jobber på bærbare maskiner og det vi trenger lagrer vi skyen. Med de oppgavene mange av oss har er det null problem å gjøre selve jobben vår fra et annet sted enn det tradisjonelle kontoret. La oss heller ikke late som om dette er en helt ny problemstilling. Mange bedrifter og virksomheter har hatt en relativt liberal tilnærming til remote work også før pandemien. Vi er i Norge folkens.

For å fortsette i en lett omskrevet Jokke variant (2). Har du en kontorstol, har du en ekstern skjerm, ja da klarer du deg veldig godt på hjemmekontoret! De av oss som fortsatt synes det er greit å gå «på jobben» for å gjøre jobben; Vi klarer oss med en spisestuestol på hjemmekontoret. Skjønner du hva jeg mener!

Og for å ha sagt det! Jeg er like opptatt av arbeidsmiljø, ergonomi og nettsikkerhet som de fleste andre!


En annen som skriver om den nye kontor-normalen er Hans-Petter Nygard-Hansen. Det gjør han på bloggen HER


(1) Fra «Her kommer vinteren» med Jokke og Valentinerne.
(2) Lett omskrevet fra «Her kommer vinteren» med Jokke og Valentinerne.

Del dette innlegget: