ANFO Effekt Mobilmarkering

Vinneroversikt ANFO Effekt 2021

ANFO gratulerer alle vinnere i ANFO Effekt 2021!

Ta gjerne en kikk på bildene fra prisutdelingen HER

B2B:

Bronse: DNB – Havgapet
Med: Pol, Try Pearl, iProspect/Red dentsu X

Årets bronsevinner imponerte juryen med et godt dokumentert case, gode og målbare målsetninger, som både fokuserer på vekst og verdiskapning internt og eksternt. Det er gjennomført et meget solid innsiktsarbeid, og kampanjematerialet vises frem på en god og strukturert måte. Juryen liker godt at DNB ønsker å etablere et konsept som vil brukes i B2B over lengre tid, med andre ord settes langsiktighet i fokus.

Sølv: SpareBank 1 – Bedriftsløftet
Med: Morgenstern, Kitchen, Mediacom

Sølvvinneren i kategorien B2B leverer et meget gjennomført case som har bidratt til sterke resultater i form av markedsandeler og vekst. Man har benyttet undersøkelser til å hente relevant innsikt og bygget en helhetlig strategi. Juryen mener vi har fått dokumentert et kreativt konsept, med tydelige målsetninger og en mediestrategi som har blitt optimalisert underveis. Vi er også overbevist om at caset vil fortsette å levere gode resultater på sikt og fungere som en katalysator for fremtidige kampanjer.

Gull: Regnskapsnudisten – Befriende enkelt regnskap – Poweroffice
Med: Morgenstern

Årets gullvinner i B2B kategorien leverer et solid og godt skrevet case. Vinneren har gjennom flere år opplevd en betydelig vekst og en mangedoblet kundeportefølje. Kombinasjonen av et solid produkt og merkevarebygging over tid har vært store deler av årsaken. Gjennom innsikt demonstrerer man behovet for ytterligere justering og spissing av strategi og gjennomføring for å levere gode resultater også i fremtiden. Juryen lar seg begeistre av kommunikasjonskonseptet som må sies å være dristig og annerledes sammenlignet med forventningene til kommunikasjon i kategorien. Caset følger en rød tråd fra tidligere etablert konsept som i fjor mottok sølv i kategorien B2B.

SMART SINGEL:

Diplom: DNB – Ditt økonomiske DNA
Med: Pol, Try, Try Opt, Try Pearl, iProspect/Red dentsu X, Try Apt, Try Råd

Juryen er imponert av et case som gir klar effekt i form av å løfte DNBs posisjon innen gode tips og råd. Vi lar oss sjarmere av begrunnelsen for arbeidet: Å utjevne økonomiske forskjeller er et av DNBs bærekraftsmål, her ønsker de å gjøre det ved å hjelpe kundene til å investere mer tid i egen økonomi for bedre kunnskap som vil gi mer lønnsomme valg for den enkelte. Å krysse en helsesjekk av økonomien din med personligheten din er ambisiøst og krevende. Men når 10-tusen vis av kunder bruker en halvtimes tid på en omfattende test og et imponerende antall av disse ønsker å bli kontaktet av DNB for mer rådgivning viser det at banken har lykkes. DNB har demonstrert at det mulig å inspirere og motivere folk til å bruke mer tid på egen økonomi, og det gjør de på en måte som åpenbart bygger stor stolthet hos bankens mange rådgivere.

Diplom: RØD vs BRUN – sæft with taste of julebrus – Lerum
Med: Pulse Communications, RED dentsu X, Goodwill, Strømme Throndsen design

Dette caset fra ZERoh! og Lerum er synlig bevis på at en second mover i et marked kan lykkes svært godt om innsikten og strategiarbeidet bak er gjort grundig og kreativt! Det viste seg å være genialt å lansere både en brun og en rød julebrussaft for å koble seg på oppmerksomheten rundt den debatten. Caset er velskrevet, godt dokumentert og har en helt tydelig rød (evt. brun) tråd hele veien gjennom. Enormt imponerende å oppnå listing i 3 av 3 kjeder, samt svært gode salgstall til tross for begrenset markedsbudsjett. Vi gleder oss til å følge med på fortsettelsen i julen 2022.

Diplom: Mr.Lee: Atter en (nudel)konge – Orkla Foods Norge
Med: OMD

Mr. Lee har oppnådd gode resultater i en konkurranseutsatt bransje. Kandidaten har vist god innsikt om de som faktisk spiser Mr. Lee – unge voksne. Caset beskriver godt hvordan en vellykket todelt mediestrategi ble valgt for å svare på kommunikasjonsoppgavene. Til tross for lavere distribusjon og økt pris ut av butikk, ga kampanjen god effekt både når det gjelder kommunikasjonsmål og ikke minst salg.

Diplom: Uflaks? Heldigvis har du Gjensidige!  – Gjensidige Forsikring
Med: Morgenstern, iProspect

Dette caset er velskrevet, viser til god innsikt og diskusjon av effekt, samt forklarer godt hva som er blitt gjort for å angripe utfordringen og nå målene. Juryen ønsker spesielt å trekke frem den gode gjennomføringen på hvordan begeistre ved å spille på det emosjonelle på noe som i utgangspunktet anses som lav-interesse og en hygienefaktor. Videre viser caset god markedsforståelse og juryen lar seg imponere av god måloppnåelse i en bransje med tøff konkurranse og illojale kunder.

Bronse: McDonald’s: Utviklingen av det digitale DNA’et til Norges største restaurantkjede
Med: OMD, Nord DDB

Juryen lar seg begeistre av årets bronsevinner. Viljen til å skape endring, og ikke minst evnen til å dokumentere den, er beundringsverdig. Dette er en annonsør som over flere år har vist at de kan ta i bruk hele verktøykassa de har til disposisjon for å skape vekst. Når de nå vinner bronse i kategorien SMART Singel, har de derimot fokusert på sin egen distribusjon. Ved å flytte sin egen app fra å være en tilbudsapp til å bli en integrert del av kundereisen, har de oppnådd en imponerende vekst i både salg og nye kunder.

Sølv: Stalltips – Alle kan vinne, til og med du – Norsk Rikstoto
Med: Anorak, Starcom, Grid branding

En tradisjonsrik merkevare hadde gradvis mistet sin aktualitet på grunn av blant annet økt konkurranse i markedet. Basert på grundige målgruppeanalyser ble budskapet i kommunikasjonen endret vesentlig og et helt nytt kreativt univers ble etablert. Juryen er imponert over arbeidet som er foretatt og trekker frem at caset er preget av et meget godt håndverk fra A til Å. Den eksisterende mediestrategien ble lagt på hylla og emosjonelle budskap i merkevarebyggende kanaler ble frontet i sterkere grad. Juryen er imponert over resultatene som ble oppnådd og over at den positive utviklingen for merkevaren har fortsatt også etter at kampanjen var avsluttet.

Gull: OMO – Syns du ser litt bleik ut! – Orkla Home & Personal Care
Med: OMD, Try

Jobben som utmerket seg til gull i år har gjort det meste riktig. Innsiktsjobben og strategien som er lagt er vågal i et svært konkurranseutsatt marked. Det å konkurrere med kjedenes egne merkevarer er en utfordring som krever trua på at merkevarebygging over tid skaper verdi. Verdi gjennom å overbevise kundene om at produktet er verdt å betale nesten dobbel pris for. Det har denne aktøren klart gjennom å skape et distinkt og tydelig kreativt univers som nettopp dramatiserer ut en av hovedutfordringen knyttet til klesvask over tid. Kjell og Tore er svært kanalvennlige og krever faktisk nå ikke mer enn 0,6 sekunder på å minne nordmenn om at OMO bevarer fargene. Ett strålende case som er gull fortjent.

NY:

Diplom: Det praktiske er ofte det beste – Orkla Home & Personal Care
Med: OMD, Try, Annalect

Juryen liker godt hvordan denne aktøren gjennom omfattende innsiktsarbeid har fått en solid forståelse av kjernemålgruppen, og benyttet denne innsikten til å utvikle et produkt skreddersydd til forbrukerens behov. Caset er solid skrevet med klare målsetninger og gode resultater i form av salgsvolum, markedsandel og nye brukere i kategorien. Juryen lot seg imponere over hvordan Dr. Greve drar fordel av å være enkel og praktisk, både i produktutvikling og kommunikasjonsuttakene, for å tiltrekke seg en helt ny målgruppe, nemlig mannen.

Diplom: TikTok messa – Osloskolen
Med: Tante Randi Reklamebyrå, Utdanningsetaten i Oslo, Mindshare

Et solid arbeid som har imponert med å være «kundesentrisk» fra start til slutt. Juryen ønsker å trekke frem den gode estetiske sansen til caset og måten det er skrevet på. Det er gjennomført et ekstremt fint innsiktsarbeid som skaper en dypere forståelse av målgruppen og setter forbrukerbehovene i fokus i uttaket. Gjennomføringen er svært kreativ, Osloskolen klarer å møte de unge på et foreldrefritt sted, ikke minst klarer å skape stort engasjement både ved å overføre brukere til sin egen nettside, og ved å få folk til å produsere videoer som en del av kanalstrategi.

Diplom: Lansering av NATURLI’ burgers – Naturli’ Foods A/S
Med: OMD

Diplom i kategorien NY tilfaller lanseringen av et produkt i en kategori som har modnet sakte over tid, som fortsatt er i vekst, og hvor konkurransen er hard. Caset er godt skrevet og salgs- og andelsresultater er godt dokumentert. Likevel er gjennomføringen av en tøff og omfattende marketing strategi med bruk av flere virkemidler det som imponerer aller mest.  Her brukes taktisk jobbing for å få listing med prissetting, bruk av media, events og strategiske samarbeid i et godt samspill. Juryen finner det imponerende hvordan man på kort tid løfter produktet til å innfri den uttalte målsetningen om å ta nr. 1 posisjonen i markedet.

Bronse: Lypsyl Repair + «På alles lepper!» – Orkla Home & Personal Care AS
Med: OMD, Schibsted

Bronse i kategorien NY går til en aktør som med markante grep har evnet å blåse nytt liv i en folkekjær merkevare. Innsiktsarbeidet er svært godt, og tatt ut på en smart måte som gjorde at dette produktet raskt var på alles lepper. Dette har tydelig vært en suksessfull lansering som også har gitt positive ringvirkninger for hele merkevaren.

Sølv: Stalltips – Alle kan vinne, til og med du – Norsk Rikstoto
Med: Anorak, Starcom, Grid branding

Årets sølvvinner i kategorien NY sjarmerte juryen med bruk av merkekarakter og en metodisk basert mediestrategi som skulle markere en ny era. Denne lanseringskampanjen hadde et gjennomarbeidet målbilde og leverte meget sterke resultater på offensive målsetninger. Vi er imponert over det kreative arbeidet og den gjennomførte mediestrategien. Dette har bidratt til å gi kampanjen en pangstart samt levert meget sterke omsetnings- og rekrutteringsresultater, tross nye regler fra myndighetene. Alle kan vinne – Det gjør også Norsk Rikstoto med SØLV i kategorien NY, med caset Stalltips – Alle kan vinne. Til og med du.

Gull: Bulder Utfordrer – Bulder Bank
Med: Trigger Oslo, Line Up Film, Schibsted

Årets gullvinner i kategorien NY går til en utfordrer som har tatt opp kampen i et krevende marked, og på kort tid befestet en tydelig posisjon. Her har man vært svært offensive og greid å skille seg fra konkurrentene sine, med god bruk av posisjoneringsverktøy og evnen til å lytte til kundene for å skreddersy kommunikasjonen. Juryen er imponert over evnen til kaste seg rundt og å utnytte ulike hendelser i markedet på en effektiv måte, noe vi mener bidrar til de sterke resultatene. Caset er godt dokumentert, og juryen ser en klar kobling mellom tiltak og resultater.

VEKST:

Bronse: Eit fruktbart eventyr frå Sogn – Lerum
Med: Pulse Communications, Solgård design AS

Hele juryen lot seg sjarmere av dette søte caset. De hadde mistet Bestevennen sin og var ute av hyllene. De kunne ha satt seg ned og sutret eller prøvd seg på noen snarveier, men isteden så tok de et skritt tilbake og gjorde en grundig analyse over de midlene de hadde til rådighet. Dette er et glitrende eksempel på klassisk godt markedsføringshåndverk. Et innsiktsdrevet case som beskriver en historie vi tror og heier på. Kotler hadde gitt en A på denne besvarelsen og vi kunne ikke vært mer enig. Bronsen ønsker Vekst-juryen å gi til Lerum.

Sølv: Stratos: Bobler av glede – Orkla Confectionery & Snacks Norge
Med: OMD, Design House

Vinneren av Sølv i kategori «Vekst» går til en merkevare som på alvor har tatt tak i sine distinkte merkeelementer, videreutviklet og fornyet disse og iverksatt tiltak der disse distinkte elementene virkelig har kommet godt til uttrykk. Resultatene denne merkevaren har skapt i en kategori med meget stor konkurranse er imponerende. Omsetningen er økt, andeler er økt betydelig og ikke minst dokumentere caset at merkevaren har stått for over halvparten av veksten i kategorien. Kudos. Når juryen kjenner igjen strategien og ser hvordan merkevaren har brukt de distinkte elementene i reklame, i design og at innovasjonsplattformen også er basert på et konsept det bobler av – måtte dette caset på pallen.

Gull: Solo – en vekstreise i et Cola-dominert marked – Ringnes AS
Med: Initiative, Try

Årets gullvinner har i lang tid hatt en unik posisjon i det norske markedet.  Men ingen kan hvile på laurbærene – og faktum i 2018 var en beskjeden tilstedeværelse både mentalt og fysisk. Noe måtte gjøres. 

Vinnercaset tar oss med på en snuoperasjon med høy vanskelighetsgrad. Ikke bare er det et skoleeksempel av et case – det er også best practice på hvordan jobbe med de fire P’er på en konsekvent og helhetlig måte over tid. Et solid innsiktsarbeid, som dykker ned i både markedet, merkevaren og målgruppen, danner grunnlaget for tallfestede KPIer og tydelig retning for å skape vekst over tid. Selve uttaket vitner om en gjennomarbeidet kommunikasjonsplan som også inkluderer relevante elementer av både media-kreativitet og innovasjon. Vinneren viser mot og at man tørr å gå sine egne veier. Eller som de selv ville sagt – de går solo. Dette resulterte i en vekstreise til inspirasjon for oss alle.

SMART MULTI:

Diplom: Hvordan Pierre Robert skapte Gull av Barneull – Pierre Robert
Med: OMD, We Oslo, pakningsdesign

Grundig innsikt, god involvering av kundene i utvikling av nye produkter, et helhetlig kommunikasjonskonsept og god bruk av dagligvarebutikken som arena for salgsutløsende kommunikasjon har resultert i sterk vekst gjennom gjenerobring av markedsandeler og tilfang av nye kunder. Til sammen gir dette et godt grunnlag for videre vekst, og juryen gratulerer Pierre Robert med diplom for vellykket reposisjonering som har gjort gull av barneull!

Diplom: Sætre – Samlet står vi sterkere – Orkla Confectionary & Snacks Norge
Med: OMD, Design House

En sterk merkevare må brukes, og ikke gjemmes bort. Dette caset viser tydelig med god dokumentasjon hvor viktig det er å ha en god merkevarearkitektur som faktisk gjør det enklere for folk å velge deg. Dette kombinert med andre smarte tiltak og et tydelig konsept skaper beviselig resultater. Et vellykket og grundig arbeid som setter rammene for videre vekst.

Bronse: Hva skal vi ha til middag? – Extra
Med: PHD, WAL

Vinneren av bronse i kategorien Smart Multi har vist at man ikke skal gi opp posisjoner, og tro de er tapt for evig tid. Caset viser med god dokumentasjon hvor viktig det er å jobbe med de viktigste posisjonene i sin kategori, og hvorfor det er avgjørende å bruke hele verktøykassa for å få suksess. Dokumentasjonen og sammenhengen mellom innsats og effekt er tydelig beskrevet, og er imponerende å få til så merkbare endringer i Norges mest konkurranseutsatte brukssituasjon, middager.

Sølv: Extra – Gjør det billig! – Extra
Med: PHD, WAL

Vinneren av sølv i kategorien Smart Multi er et velskrevet og godt dokumentert case som viser hvor viktig det er å ha en solid grunnmur på plass. I en kategori som tapetser norske skjermer hver uke og dag er det avgjørende å ha grunnelementene på plass. Caset viser veldig godt at det gir avkastning å følge de viktigste prinsippene innenfor markedsføringens beste praksis.

En god og tydelig strategi basert på hva som er de viktigste brukssituasjonene og driverne i markedet gir et godt grunnlag for å skape et konsept som ikke bare formidabelt øker avsender-id, men også gjør kampanjene lettere å like. Juryen lot seg imponere av et slik gjennomarbeidet case, som beviser at det går an å si det samme som de andre på sin egen, sjarmerende måte.

Gull: Junkfood: Fra skjellsord til kvalitetsstempel – McDonald’s, Nord DDB og OMD
Med: OMD, Nord DDB

Årets gullvinner har ikke bare et ekstremt godt skrevet og beskrevet case med imponerende resultater, men et gedigent markedsføringsarbeid som tar utgangspunkt i fakta og innsikt relevant for kategorien og målgruppen. Hele innsendelsen har en sterk smak av kvalitet, i alle ledd, fra godt tenkt strategi til emosjonelle kreative uttak. Og selvfølgelig dokumentasjon som viser sammenheng mellom innsats og effekt. 

Det er imponerende at en stor global aktør, som mange mennesker assosierer med “søppelmat”, klarer av å påvirke og endre både holdninger og adferd gjennom å legge vekt på det særnorske som faktisk utgjør selve kjernen i produktene som folk kjøper. 

Å gå fra skjellsord til kvalitetsstempel er ikke en strak, eller særlig enkel vei. Derfor er årets vinnere i ANFO Effekt Smart Multi – McDonalds. Som gjennom arbeidet “Stolt produsent av junkfood” beviselig har endret både folks oppfattelser og påvirket det egne salget positivt med hjelp av klarsynthet, norske bønder og god historiefortelling.

SPESIALPRISER:

Grand Prix: «Junkfood»: Fra skjellsord til kvalitetsstempel – McDonald´s
Med: OMD, Nord DDB

Årets Grand Prix går til en aktør som har markert seg godt i hele ANFO Effekt sin historie. De er godt plassert på topplistene over ANFO medlemmer med bra uttelling i løpet av ti år, så også i år. De leverer solid håndverk, imponerende bruk av fakta og innsikt og i tillegg til betydelig dokumentasjon som viser sammenheng mellom innsats og effekt.

Årets Birøkter: Lerum

Årets birøkter går i år til en virksomhet med et utpreget konkurranseinstinkt, i tillegg til å kunne vise til svært gode resultater selv med små budsjetter. Det er imponerende å se hva Lerum har fått til og vi lar oss sjarmere av sognamålet som er en del av deres varemerke. Dette er en sann mester!

Bauer Medias Merkevarepris
Vinner: Solo – En vekstreise i et cola-dominert marked
Med: Solo, Ringnes og Initiative
Årets vinner av Bauer Medias Merkevarepris illustrerer på en svært god og inspirerende måte hvordan merkevarebygging og posisjonering har vært vesentlig for å bygge mental penetrasjon og fysisk handling. Innsiktsarbeidet er grundig både når det gjelder marked og målgruppe. Det er et solid kommunikasjonskonsept og et effektivt medieuttak. Caset viser til gode resultater på alle målsettinger – tross moderate budsjetter og hard konkurranse i kategorien. Juryen er imponert over arbeidets langsiktighet, evne til å tenke smart, valg av kanaler, tørre å teste konsepter, og ikke minst timing på det taktiske uttaket.

Kantars Innsiktspris
Vinner: Bulder utfordrer – Bulder Bank
Med: Trigger Oslo, Line Up Film, Schibsted

Årets vinner ønsket å revolusjonere hele sin bransje med sin nye merkevare. Ingen enkel oppgave å ta fatt på, men gjennom god innsikt om markedet og kundenes behov har vinneren klart å få til høy måloppnåelse og gode resultater. Sentralt stod innsikt om udekkede behov i markedet, at folk flest synes denne bransjen er litt kjedelig og noe de vil bruke minst mulig tid på. Ved å bruke innsiktsverktøy for merkeposisjonering identifiserte vinneren et ledig behovssegment i markedet som ingen andre aktører dekket. Denne posisjonen ville årets vinner ta. Innsikten om disse behovene ble innarbeidet og tatt godt ut i både merkestrategi og kommunikasjon. Dette ga gode resultater til tross for lav kjennskap og minimalt mediebudsjett sammenlignet med konkurrentene i bankmarkedet. 

Del dette innlegget: