Only Fans_3_1024x500

Only Fans

I sommer har Fim fått mange henvendelser knyttet opp til Only Fans.

Det er godt kjent at ANFO står bak Fim (Fagutvalget for influencermarkedsføring) sammen med MBL (Mediebedriftene). Fim jobber som kjent med å redusere kropps- og utseendepress i sårbare unge målgrupper. Her kan du lese mer om Fim.

Bekymringsmeldinger

Sommerens mange henvendelser om Only Fans har ikke vært som klager, men mer som bekymringsmeldinger fra foreldre og søsken til unge personer som aktivt følger influencere. Influencere som også er til stede på Only Fans. Det viser seg at mange influencere markedsfører sin tilstedeværelse på Only Fans på sin vanlige Instagram-profil. Da havner vi raskt inn i en noe mer komplisert verden. Ikke minst knyttet til aldersgrenser, influencernes påvirkningskraft mm. Mange influencere har en svært ung følger skare. Nettopp hvordan Only Fans-sidene til en del influencere markedsføres synes å være en kjerne til diskusjon.

Slik Only Fans i dag opererer ligger det også utenfor Fim sitt arbeidsområde. Henvendelsene vi har fått i løpet av sommeren viser imidlertid til influencere, godt kjent for Fim, som på sin vanlige profil markedsfører egne Only Fans-sider. En influencer er sitt eget produkt, og det som selges er gjerne bilder og videoer. Lovverket er pt. i beste fall uklart.

Sterk vekst for Only Fans

Only Fans er en lukket abonnementstjeneste hvor de som leverer og produserer innhold kan tjene penger fra brukere («fans») som abonnerer på innholdet deres. Dette kan være i form av løpende abonnement, enkeltstående betaling eller i en «pay-per-view» modell. Only Fans ble etablert i London i 2016. Mannen bak heter Tim Stokely. Only Fans har hatt en sterk vekst under pandemien og er bl.a. drevet av en sexindustri som har sett etter nye kanaler i en situasjon hvor det meste ellers har vært stengt. I dag er en veldig stor del av innholdet på Only Fans av seksuell karakter. Intensjonene og tankene bak Only Fans har sikkert vært edle nok men som ofte før, med teknologiske og digitale nyvinninger, blir bruken gjerne annerledes enn det som opprinnelig var intensjonen.

Uproblematisk?

Det er kanskje lett å tjene penger på å selge nakenbilder til fans på Only Fans, men selv om det fører til lett-tjente penger, betyr ikke det at det nødvendigvis er lurt å gjøre dette. Det er eksempler som dette flere trekker frem i sine bekymringsmeldinger. Ønsker vi å skape et inntrykk av en verden hvor dette er helt normalt, og eventuelle skadevirkninger over tid er uproblematiske? Er dette de riktige signalene vi ønsker å sende til unge usikre mennesker som ser opp til sine influencere og fortsatt er usikre med tanke på en fremtidig yrkesvei.

Vi registrerer at mye av det som gjøres nå, gjøres under parolen «å ta kontrollen selv». Men er ikke dette egentlig å lure seg selv? Faktum er kanskje at dette er å sette kvinners kamp for likestilling årtider tilbake.

Vi registrerer at media er ganske opptatt av Only Fans for øyeblikket. Det synes vi er bra. Vi følger debatten tett. Ikke minst fortsetter vi vår dialog med departementet, Forbrukertilsynet og media.

Saken er også omtalt i Dagbladet HER

Del dette innlegget: