Effest 2019_Vekst_Gull_Vipps_1024x500
Vipps vant Gull i kategorien Vekst i ANFO Effekt 2018. Her fra prisutdelingen på Wallmans 7. februar 2019.

Vinnere i ANFO Effekt 2018

Prisutdelingen av Norges beste markedsføringskampanjer var den 7. februar på Wallmans i Oslo. Her er hele oversikten av de 31 prisvinnerne samt 3 spesialpriser. Vi gratulerer allesammen!

Smart Singel:

DIPLOM:

Hurtigruten Svalbard: 48 opplevelser på 48 timer
Med: Los & Co, GR&EI

DNB: 24-timers bunadsforsikring
Med: Try, Vizeum 

Kolonial.no: Grill 2018 – Hvordan hjelpe nordmenn å planlegge
Med: RED Media

Takeda: Ny Viten om vitaminer
Med: Starcom, New Work, Gimpville

Storebrand: Skadeløftet – reklame som lønner seg!
Med: Starcom, Anorak 

Vipps: Vipps Julikalender
Med: POL, APT, OPT, Vizeum

BRONSE 

Handelshøyskolen BI: Stand Out – Go North
Med: Los & Co, Carat

Årets bronsevinner i SMART Singel er en klar kandidat for pallen. Vinneren løfter det ett nivå opp og slår med denne Games of Thrones inspirerte kommunikasjonen et slag for at du skal velge Norge først og fremst. Det er dristig! God målgruppeinnsikt, en særdeles vellykket mediestrategi og kreativt uttak basert på strategi. Kort og godt en gjennomarbeidet rekrutteringskampanje som ga langt flere internasjonale søkere enn det foregående året. 

SØLV 

DNB: Videogenerator – DNB Ringvirkninger
Med: POL, APT, Vizeum

Juryen blir imponert over måten man her har klart å skape spennende dialog. Vinneren har gitt gründere en erkjennelse over det de har skapt, og ikke minst, trigge stolthet. Vinneren har med dette også vernet om posisjonen som løsningen for småbedriftene. Caset utviser smart bruk av data ved å by på skreddersydd, dele-vennlig og nyttig innhold. Vinneren har med sin løsning kommet nær sine målgrupper på en måte som vitner om god menneskeforståelse. Styrkede markedsandeler vitner om effekt.

GULL

Q-meieriene: Samfunnsansvar som selger (Det store datoeksperimentet)
Med: Geelmuyden Kiese, OMD, Fenomen Film

Årets gullvinner er en aktør som juryen likte bedre og bedre jo mer vi lærte den å kjenne. Jo mer caset ble diskutert, jo sikrere ble alle på at årets gullkandidat er «gullet verdig» om man kan si det slik… og det kan man jo! Årets gullvinner i SMART SINGEL har som en liten utfordrer maktet å sette en helt ny standard for en hel bransje der andre aktører sitter på makten. Ved å være tro mot merkevaren, vise mot og utfordre, kombinert med å lytte til forbrukerne og trender i tiden, evner denne kampanjen å drive opplysning på en underholdende måte. – En bonus er at kampanjen er bra for lommeboken til forbrukerne, bra for miljøet og ikke minst vinneren! Basert på en helt spesifikk innsikt om at melkedrikkerne har dato-skrekk, traff eksperimentet tydeligvis en nerve i befolkningen. Ja, de treffer så godt på et kundebehov at «best før, men ikke dårlig etter» ble den nye standard-merkingen for melk. Kort og godt beskriver caset et svært godt markedsarbeid med sterke og veldokumenterte resultater i et konkurranseutsatt marked.

Smart Multi

DIPLOM

KIWI: Billig middag for en
MED: Spoon, Alexander Reklame 

Thon Hotels: Hele Norge tester Thon Hotels
Med: Ernö, IUM, VG Partnerstudio, VG, Dekode, OMG

VG: Hvis det skjer først – Et bevis på at dagen fortsatt ikke er helt den samme uten VG…
Med: SMFB, Carat, Sagveien Resport, Giants & Toys

Manpower: Manpowers Gamechanger
Med: Geelmuyden Kiese, Nikolai Lockertsen 

Orkla: Troika
Med: OMD

BRONSE

REMA 1000: Smarthus – comebacket
Med: Try, OPT, Bacon

Snakk om å reise seg! REMA 1000 beviser med dette at det er ingen skam å snu. Fra å ha vært nede i en bølgedal har Rema i dette caset vist at de har blitt tydelige igjen. Det var nemlig en stor opprydningsjobb Rema hadde fremfor seg. Man har tatt tøffe valg og satset med ny kraft. På det som er selve DNAet til Rema1000. Det folkelige. Ide og kreativitet i særklasse og godt uttak av strategien med sterke resultater på salg og omdømme. Dette er et solid case som understreker at REMA 1000 definitivt er tilbake! Vi gratulerer!

SØLV

DNB: DNB Ringvirkninger
Med: POL, Vizeum, West Avenue Creative, Apt, BRF Oslo

Et inspirerende case med svært mye læring. Synliggjøringen av verdiskapningen småbedriftene gjør i et land full av småbedrifter er genial. Personaliseringen likeså. Caset har en iboende langsiktighet i seg. En vanskelig utfordring løst med en svært god grunnleggende idé, hvor vanskelighetsgraden er høy. Caset treffer hele Norge, og juryen er ikke forundret over at det kan vise til svært gode resultater gjennom hele effekthierarkiet – god vekst i markedsandeler i målgruppen, positiv utvikling i relevante merkeassosiasjoner og i overordnet omdømme for DNB. Vi gratulerer!

GULL

McDonald’s: Er Big Mac med bacon fremdeles en Big Mac?
Med: OMD, Nord DDB

Årets gullvinner i SMART MULTI viser imponerende resultater. Først og fremt er det et svært gjennomarbeidet og godt skrevet case. Forbrukerbehov danner grunnlaget for hele kampanjen. Høye målsetninger med super gjennomføring i henhold til strategi. Meget gode kommunikasjonsløsninger med en tydelig rød tråd og lik kvalitet gjennom mange kanaler. Kort og godt et særdeles veldokumentert case med troverdige resultater. Juryen er overveldet! Vi gratulerer McDonalds med GULL! 

B2B

BRONSE

Svea Finans: Business Credit
Med: Reprise

Med ambisjoner om å bli en ledende aktør av finansielle tjenester til SMB-markedet, har Svea Finans utfordret den tradisjonelle forretningsmodellen og utviklet en digital tjeneste på brukernes premisser. Selskapet har avdekket et behov for mer agile finansieringsløsninger og lettere tilgang til kreditt for små og mellomstore bedrifter. Business Credit er en hybrid av den tradisjonelle kassakreditten og bedriftslån. Svea har gjennom god innsikt og forretningsmessig forståelse av markedet og egne konkurransefortrinn, utviklet et produkt og en kommunikasjon som har gitt imponerende effekter. Svea Finans har klart å treffe på preferansedriverne og kan vise til fremragende resultat i et ellers svært etablert marked. Gratulerer!

SØLV

PowerOffice: Lønner seg for alle. Nesten alle.
Med: Morgenstern

Årets sølvvinner i B2B har levert et morsomt case med imponerende resultater. Ved å bryte med kategorispråket og samtidig bygge en tydelig link til produktet og fordelen treffer de blink. Annonsøren evner å fremme konkrete målsetninger samt tydeliggjøre andre faktorer som kan ha hatt en påvirkning på resultatet. God beskrivelse av markedsinnsikt. Oppsummert, en utfordrer, som lykkes med sjarme og enkle virkemidler. Vi gratulerer Power Office med sølv i business til business!!!

GULL

DNB: DNB Ringvirkninger
Med: POL, APT, Vizeum, BRF Oslo

Med god innsikt om kundegruppen viser DNB svært høy faglig kompetanse gjennom utviklingen av en felles bransjeuavhengig kommunikasjonsarena. Samspillet mellom et bredt spekter av tradisjonelle- og digitale flater samt ulike instanser fanger selve essensen av ringvirkninger. Det er summen av hver enkelt bedrift som skaper fellesskapet, og dette utspiller seg i en tjeneste som aktualiserer det bærekraftige samfunnet fra et nytt perspektiv. Dette er en kampanje som bryter med tradisjonelle former for å skape engasjement, og er nyskapende med en langsiktig tankegang. Juryen lar seg imponere av kvaliteten i gjennomføringen av kampanjen – fra A til Å. Målsetninger og KPIer har vært tydelig definert, og over tid har dette gitt gode resultater. DNB har styrket bredden i tjenestetilbudet gjennom fokuset på oppstartsbank-segmentet, og sikret varig positiv endring i omdømme.  Gratulerer!

NY

DIPLOM

Orkla/Smash!: App app app
Med: Per Høj, OMD

Orkla/Bare Bra: Fra nykommer til bestselger
Med: OMD, Brunch Oslo, BYRAA 

Hennig-Olsen: Sakte kjærna – en rask suksess
Med: Carat, ANTI 

ORKLA/BigOne: Hvordan BigOne benyttet forbrukerinnsikt til å drive innovasjon og vekst!
Med: OMD, Try, Engage

BRONSE

Orkla/Solidox: Mer enn bare tyggegummi
Med: We Are Live, OMD, Sølvsuper

Det var aldri noen tvil om pallplassering. Et smart trekk å bruke etablere og kjent merkevare som Solidox til nytt produkt i samme munnhygiene kategori. Svært godt innsiktarbeid, tydelige utfordringsbilde og målsetninger har gitt imponerende resultater. Her bryter man spillereglene.  God oppfølging i butikk, tyggegummi er definert et impulskjøp, og bevisst bruk av tradisjonelle breddekanaler teller også positivt. Sterke resultater på flere trinn i effekthierarkiet. Vi gratulerer Solidox med bronse!

SØLV

Vipps/BankAxept: Tæppe for raskere betaling
Med: Kitchen, MSL, Svai

Årets sølvvinner i NY er et veldig godt bilde av et selskap som ikke har kjent på behov for å bygge en merkevare. Før nå. God innsikt og refleksjoner som tydelig viser utfordringene og hva som måtte gjøres. At de deretter makter å levere på strategien er strålende. God mediemix og godt valgt av festivaler som sted for å synliggjøre raskt og enkelt. Forbrukerne har adaptert konseptet raskt. Flott utvikling i kjennskap og holdninger til merkevaren. Juryen gratulerer Vipps/BankAxept med sølv i NY kategorien! Jippi!

GULL

Orkla/Klar: Den Nye Normalen
Med: McCann, OMD, Resonate, Google, Facebook

Årets gullvinner tar samfunnsansvar og har et klart mål om å bidra til en grønnere hverdag med et nytt, bærekraftig alternativ innen en svært etablert lavinteressekategori. Forbrukerbarrierene er høye til tross for stor interesse for miljøvennlige produkter, og internasjonale aktører har ikke lykkes med tilsvarende i det norske markedet. Lanseringen er basert på grundig forbrukerinnsikt som er tatt ut i alle ledd, fra konsept- og produktutvikling til skreddersydde uttak, og bærekraft, transparens, dialog og co-creation med forbrukerne er gjennomgående i alle faser. Kommunikasjonen er utradisjonell og har sammen med kanalvalg skapt et imponerende engasjement blant forbrukerne. Juryen er imponert over den helhetlige gjennomføringen av lanseringen, og vil spesielt trekke frem den aktive involveringen av forbrukerne i hele utviklingen. Vinneren av ANFO Effekt NY er «KLAR – Den nye normalen». Gratulerer!

Vekst

DIPLOM

Orkla/Dr. Greve: Det var en gang et lite såpestykke…
Med: OMD, Marvelous, Neue

Orkla/Grandiosa: Grandiosa Vekst
Med: Try, OMD

BRONSE 

Orkla/Toro: Hvordan vi reddet 38 millioner middager til 650 millioner kroner
Med: OMD, Try

Årets bronsevinner er en gammel merkevare i en kategori som ikke lenger appellerte like sterkt. Salget var i fritt fall og fremtiden så ikke spesielt lys ut. Men trenden ble snudd gjennom klok bruk at mange virkemidler satt sammen på en helhetlig måte – og med en fornuftig balanse mellom de kortsiktige og de langsiktige tiltakene. Caset demonstrerer godt strategisk håndverk. Salgsfallet ble stoppet og penetrasjon økte.  Caseforfatteren viser en tydelig sammenheng mellom tiltakene og resultatene. Og jammen har de ikke rett når de sier at «Livet smaker best når du senker skuldrene litt». Årets bronsevinner i kategorien vekst er Toro! Gratulerer!

SØLV

Orkla/SMASH!: Fokus på merkevaren gir varig vekst
Med: Per Høj, OMD

Bidraget vekker interesse og engasjement hos juryen med en tydelig utfordring, klare mål og en leken tilnærming til gjennomføring. Fokuserer på både kortsiktige og langsiktige effekter, og bygger merkevaren bit for bit. Kreativitet og mediestrategi i harmonisk samspill gir meget gode resultater og juryen mistenker at her vil det også komme flere gode og fengende ideer i tiden som kommer. Vi gratulerer Smash med SØLV i VEKST!

GULL

Vipps: Vipps, så begeistret vi hele Norge!
Med: Vizeum, POL

Når store suksesser er etablert, er det lett å tenke i etterkant at jobben var rett frem og enkel.
Årets gullvinner har imponert juryen med sine hårete mål, modige forretningskritiske valg, solide produktutvikling og sitt raskt tempo. På tre år har vinneren etablert seg som en av Norges sterkeste merkevarer. Ikke bare har de inntatt mobilen din og endret nordmenns betalingsvaner, de har også inntatt det norske språk med et splitter nytt verb. Over 3 millioner nordmenn har tatt appen i bruk, og tjenesten har etterhvert inntatt bedriftsmarkedet, regningsbetaling og netthandel. Imponerende innsiktsarbeid, stor kreativitet i strategiarbeidet, og et svært tydelig og langsiktig kundeløfte om å gjøre betaling befriende enkelt. Juryen gratulerer Vipps med ekstraordinært gode vekstresultater gjennom 3 år, det langsiktige fokuset kombinert med kreativitet, stort mot og piggskoene på! Vi gratulerer!

Grand Prix

Vipps: Vipps, så begeistret vi hele Norge!
Med: Vizeum, POL

Sverige har Ikea, Abba, Volvo og mye mer. Danskene har Gammel Dansk og Lego. Vi har Brann, Kygo og Torgalmenningen. Men vi har mye, mye mer. Vi har også en aktør som ikke har vært veldig lenge i markedet. Og til tross for dette kjenner alle i Norge til denne aktøren. Og selv med sin korte historie har aktøren vunnet det meste av priser. Men ikke denne, enda! Denne aktøren er opptatt av det enkle og har på kort tid blitt selve eksponenten på forenkling. 

Med Vipps har det blitt moro å betale. Vi vippser over en Grand Prix. Til Vipps. Gratulerer!

Innsiktsprisen av Kantar TNS

Q-Meieriene:Det store datoeksperimentet
Med: Geelmuyden Kiese, OMD og Fenomen Film

Med Innsiktsprisen ønsker vi å hedre noen som åpenbart ikke har hatt flaks, men hvor en effektiv kreativ ide har hatt sitt utspring i et godt strategisk innsiktsarbeid, der man virkelig har forstått markedet og forbrukerne. Kantar TNS er stolte over å hvert år kunne dele ut Innsiktsprisen på ANFO Effekt.

I år vektlegger juryen at vinneren har kombinert flere ulike datakilder i utviklingen av den kreative plattformen. Vinneren har dokumentert effekter, tatt læring av feil og finjustert kommunikasjonene slik at den treffer målgruppen enda bedre. Innsikten er også brukt som et viktig virkemiddel i formidling av budskapet. Resultatet ble endrede holdninger til kategorien, sterkere differensierende assosiasjoner og økt salgsvolum i et fallende marked.

Årets birøkter

Fra våre statutter: Hedersprisen kan tildeles en person eller virksomhet som har vært en ekstraordinær bidragsyter til bransjens faglige utvikling generelt, og til ANFO Effekt spesielt.

Med boka Effekt: 10 grunnleggende regler for å lage reklame som virker har de satt, helt etter ANFOs ønske, effekt på kartet. 

Årets hederspris «årets birøkter» går i år til to personer – Espen Haugen og Anders Erikson fra Kitchen!

Young Lions Marketer i Cannes 2019

Line Stenseth og Grete Noem fra Mills
Kampanje: «30 years worth celebrating» for UNICEF Norge

Juryens begrunnelse: Det var en morsom, men vrien oppgave for juryen å kåre en vinner. Alle teamene viste et stort engasjement for barn, og barns rettigheter (som var en del av årets case) og hadde mange gode ideer til hvordan sette fokus på dette i forbindelse med verdens barnedag den 20. november. 

Vinnerteamet løste oppgaven på en kreativ måte, og presenterte en idé som var ambisiøs – men skalerbar. Ideen er svært merkevarebyggende for UNICEF Norge og var full av mange gode tanker og ideer. Målgruppa har også vært i tankene i valg av sosiale medie-kanaler til den digitale kampanjen – og det er vist god forståelse av selve caseoppgaven.

ANFO, CAPA og UNICEF Norge ønsker det unge teamet lykke til!


Del dette innlegget: